Γνώμες και σχόλια από τον Ελληνικό τύπο

Oι αναγνώστες σχολιάζουν


Σ
χόλια και παρατηρήσεις αναγνωστών της ιστοσελίδας

Αρχείο ειδήσεων


Ειδήσεις από τις:

 
16/07/2006 έως
τις
30/07/2006
1

 


Φωτογραφικό υλικό


Ο πόλεμος στη Χαϊφα
σε φωτογραφίες
(ppt)

Διαφημιστείτε

  Διαβάστε άρθρα και απόψεις για
  θέματα που αφορούν την Μέση
  Ανατολή, τον εβραϊσμό


Διαφημιστείτε σε εμάς, για περισσότερες πληροφορίες
επικοινωνήστε μαζί μας.

Αρχική σελίδα

Τελευταίες ειδήσεις

 

Παραμένει ψηλά η υποστήριξη στον πόλεμο και τον Ισραηλινό Στρατό.
   


  Παρά τις αδιάκοπες και φονικές επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές από την έναρξη των εχθροπραξιών στο Λίβανο εδώ και τρεις εβδομάδες και τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων πολιτών και στρατιωτών ο Εβραϊκός λαός όχι μόνο δικαιολογεί την Ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο αλλά, στη συντριπτική του πλειοψηφία, υποστηρίζει τη συνέχισή της μέχρι την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Κυβέρνηση.

Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα στα οποία κατέληξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Ιουλίου και την Τρίτη 1 Αυγούστου.

Οι Εβραίοι πολίτες του Ισραήλ θεωρούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία (93%) ότι η εκστρατεία στο Λίβανο είναι δικαιολογημένη. Μόνο το 5% τη θεωρεί αδικαιολόγητη ενώ οι υπόλοιποι δεν εξέφρασαν άποψη. Τα ποσοστά από πλευράς φύλου είναι παρόμοια. Τόσο η πλειοψηφία των ανδρών όσο και των γυναικών θεωρούν δικαιολογημένη την επιχείρηση το 90% των γυναικών συγκριτικά με το 97% των ανδρών. Το 79% του Εβραϊκού πληθυσμού τάσσεται υπέρ της συνέχισης της επιχείρησης μέχρι την επίτευξη των στόχων της ενώ μόνο το 16.5% επιθυμεί μια άμεση κατάπαυση του πυρός και την έναρξη μιας διαδικασίας, σε διεθνές επίπεδο, που θα οδηγήσει σε πολιτικές διαπραγματεύσεις.

Η πλειοψηφία (το 57%) θεωρεί ότι η Κυβέρνηση έχει ξεκάθαρους στόχους για την επιχείρηση ενώ το 34% δεν συμφωνεί. Το 9% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν γνωρίζει.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το 91% των πολιτών δικαιολογεί τις αεροπορικές επιδρομές στο Λίβανο ακόμη κι αν καταστρέφουν υποδομές και προκαλούν δεινά στους πολίτες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι επικρίσεις που ακούγονται στα ΜΜΕ αναφορικά με την απόδοση του Ισραηλινού Στρατού δεν απηχούν τις απόψεις του Εβραϊκού λαού. Το 87% χαρακτηρίζει την απόδοση του Στρατού καλή ως πολύ καλή ενώ μόνο το 9% κακή ως πολύ κακή (οι υπόλοιποι δεν έχουν μια ξεκάθαρη άποψη). Επιπλέον, το 78% θεωρεί αξιόπιστες ως πολύ αξιόπιστες τις αναφορές του Ισραηλινού Στρατού από τα πεδία μαχών του Λιβάνου και μόνο το 19% τις χαρακτηρίζει αναξιόπιστες (οι υπόλοιποι δεν έχουν γνώμη).

Η μαχητική ικανότητα της Hezbollah αξιολογείται επίσης ψηλά (πράγμα που πιθανόν να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το κοινό είναι έτοιμο να δεχτεί τη συνέχιση των εχθροπραξιών παρά τα πολλά θύματα που έχει προκαλέσει η εκστρατεία αυτή). Το 74% κρίνει καλή ή πολύ καλή τη μαχητική ικανότητα της Hezbollah ενώ μόνο το 17% την αξιολογεί από κακή ως πολύ κακή (οι υπόλοιποι δεν εξέφρασαν άποψη). Όσο για τις αναφορές της οργάνωσης από τα πεδία της μάχης, το κοινό δεν τους δίνει μεγάλη αξία μόνο το 12% τις θεωρεί αξιόπιστες ή πολύ αξιόπιστες σε σχέση με το 82% που τις θεωρεί λίγο ή καθόλου αξιόπιστες.

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία του Εβραϊκού πληθυσμού δεν βλέπει καμία σχέση ανάμεσα στο Παλαιστινιακό ζήτημα και την αρχική επίθεση της Hezbollah. Μόνο το 9.5% πιστεύει ότι η Hezbollah άνοιξε το μέτωπο στο βορρά για να βοηθήσει τον αγώνα των Παλαιστινίων. Το 81.5% υποστηρίζει ότι η οργάνωση το έκανε για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα και αυτά της Συρίας και του Ιράν.

Τί θα συμβεί μετά τον πόλεμο; Το 71% υποστηρίζει την ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης στο νότιο Λίβανο προκειμένου να χωρίζει τα δύο κράτη και να σταματήσει τις συμπλοκές μεταξύ τους όπως έγινε στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Το 20% αντιτίθεται στην πρόταση αυτή.

Το 88% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι, παρά το βάρος της εκστρατείας, η Ισραηλινή κοινωνία είναι δυνατή ή πολύ δυνατή σε σχέση με το 9% που θεωρούν την αντοχή της μικρή ή πολύ μικρή. Η δύναμη αυτή είναι φανερή στην ετοιμότητα σχεδόν όλων των ερωτηθέντων να βοηθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο τους κατοίκους του βορρά, όπως με φιλοξενία, προσφορά χρημάτων ή αγαθών κλπ.

Πλειοψηφία της τάξης του 55% εκτιμά το ηθικό της χώρας ως υψηλό ή πολύ υψηλό σε σχέση με το 41% που το χαρακτηρίζει χαμηλό ή πολύ χαμηλό. Τον προηγούμενο μήνα, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 35.5% και 58%. Με άλλα λόγια, από την έναρξη του πολέμου έχει σημειωθεί μια σημαντική βελτίωση στο ηθικό της χώρας.

Το περιθώριο λάθους είναι 4.5%. 
 
 


Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
                                                                                                  Εκτύπωση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(C) all rights reserved by Jean Cohen