Γνώμες και σχόλια από τον Ελληνικό τύπο

Oι αναγνώστες σχολιάζουν


Σ
χόλια και παρατηρήσεις αναγνωστών της ιστοσελίδας

Αρχείο ειδήσεων


Ειδήσεις από τις:

 
16/07/2006 έως
τις
30/07/2006
1

 


Φωτογραφικό υλικό


Ο πόλεμος στη Χαϊφα
σε φωτογραφίες
(ppt)

Διαφημιστείτε

  Διαβάστε άρθρα και απόψεις για
  θέματα που αφορούν την Μέση
  Ανατολή, τον εβραϊσμό


Διαφημιστείτε σε εμάς, για περισσότερες πληροφορίες
επικοινωνήστε μαζί μας.

Αρχική σελίδα

Τελευταίες ειδήσεις

 

Πρόοδος στις συνομιλίες για το Ψήφισμα εκεχειρίας στο Λίβανο.
   

  
 Οι πλευρές που εμπλέκονται στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις για την υιοθέτηση Ψηφίσματος του ΟΗΕ που θα τερματίζει τον πόλεμο στο Λίβανο έκαναν ένα αποφασιστικό βήμα την Πέμπτη, αυξάνοντας τις ελπίδες για μια συμφωνία εκεχειρίας που θα ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης στο νότιο τμήμα της χώρας στα πλαίσια του πακέτου των μέτρων που θα δώσει τέλος στη διάρκειας ενός μηνός αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ και της Hezbollah.

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητήσει τη νέα πρόταση, στην οποία συμφώνησαν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γαλλία.

Αργά την Πέμπτη ωστόσο, ο Αμερικανός Πρεσβευτής John Bolton επισήμανε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία αναφορικά με το Ψήφισμα που θα τερματίζει τις εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Hezbollah αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει ένα την Παρασκευή.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές προσπαθούν να ρυθμίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με την τελική διατύπωση του κειμένου του Ψηφίσματος. Ανώτερη πολιτική πηγή του Λιβάνου δήλωσε, την Πέμπτη, ότι το αναθεωρημένο σχέδιο κάνει λόγο για "σταδιακή" αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων. "Οι Αμερικανοί μετακινήθηκαν από τις αρχικές τους θέσεις ", δήλωσε στο Reuters.

"Η πρόοδος συνίσταται στη συμπερίληψη στο Ψήφισμα της σταδιακής αποχώρησης των Ισραηλινών παράλληλα με την ανάπτυξη του Λιβανικού στρατού που θα έχει την στήριξη μιας ενισχυμένης ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ".

Μετά από 30 ημέρες, συνέχισε η πηγή, θα υπάρξει ένα πιο αναλυτικό Ψήφισμα που θα κηρύττει την κατάπαυση του πυρός και θα προτείνει λύσεις για την απελευθέρωση των απαχθέντων Ισραηλινών στρατιωτών, την αποφυλάκιση Λιβανέζων κρατουμένων και τον αφοπλισμό της Hezbollah.

Ο Otniel Schneller, σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ehud Olmert, σχολίασε ότι ο ΟΗΕ εξετάζει μια νέα προσέγγιση. "Διαμορφώνεται μια νέα πρόταση, η οποία έχει θετική σημασία αφού μπορεί να φέρει το τέλος του πολέμου", τόνισε ο Schneller.

Μια διαφωνία που καθυστέρησε τη σύναψη συμφωνίας αφορούσε στην περιοχή Shaba Farms. Ο Πρωθυπουργός Ehud Olmert απέρριψε γαλλολιβανικό αίτημα για απόσυρση των Ισραηλινών και μεταβίβαση του ελέγχου της περιοχής σε μια διεθνή δύναμη ώσπου να αποφασίσει ο ΟΗΕ, ο οποίος είχε παλαιότερα ορίσει τη Shaba ως τμήμα της Συρίας, σχετικά με το θέμα. Το νέο σχέδιο απλώς αναφέρει ότι οι διαφωνίες αναφορικά με τα Λιβανικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένης και της διαφωνίας για τη Shaba Farms, πρέπει να επιλυθούν και ζητά από το Γενικό Γραμματέα Kofi Annan να προτείνει ένα σχετικό σχέδιο.

Κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το νέο σχέδιο, επισημαίνοντας ότι περιλαμβάνει δύο βασικές Ισραηλινές απαιτήσεις: την παρουσία μιας ισχυρής διεθνούς δύναμης και τον αποστρατικοποίηση του νότιου Λιβάνου ως τον ποταμό Litani. "Είναι αλήθεια ότι δεν έχει λυθεί ακόμα το πρόβλημα της Hezbollah", παραδέχτηκε αξιωματούχος, "αλλά δεν είμαστε και σε θέση να το λύσουμε στρατιωτικά".

Εντούτοις, το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Στρατού εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την επερχόμενη εκεχειρία, κατηγορώντας τον Olmert ότι μπλοκάρει την προτεινόμενη προέλαση του Στρατού ως τον ποταμό Litani, στερώντας έτσι το Ισραήλ από μια σημαντική στρατιωτική επιτυχία.

Οι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το αναθεωρημένο αυτό Ψήφισμα είναι προβληματικό για το Ισραήλ αφού δεν περιλαμβάνει όρο για την επιστροφή των απαχθέντων στρατιωτών (προτρέπει για την απελευθέρωσή τους αλλά δεν αποτελεί έναν από τους βασικούς όρους του σχεδίου), δεν προβλέπει αυστηρούς εποπτικούς μηχανισμούς που θα εμποδίζουν μια καινούργια ροή όπλων προς τη Hezbollah ενώ δεν διασφαλίζει και τον αφοπλισμό της οργάνωσης. "[Ο ηγέτης της Hezbollah Hassan] Nasrallah θα συνεχίσει να μας κοροϊδεύει και στο τέλος θα έχουμε έναν ακόμη πόλεμο".

"Καταλαβαίνουμε ότι η ηγεσία θέλει να κάνει ότι μπορεί προκειμένου να σώσει τις ζωές των στρατιωτών αλλά εδώ διακυβεύονται πολλά", πρόσθεσε κάποιος. "Πρέπει να συνεχίσουμε".

Αξιωματικοί του Στρατού υποστήριξαν ότι η Κυβέρνηση έπρεπε να είχε επιτρέψει την άμεση έναρξη της διευρυμένης επιχείρησης - που είχε εγκριθεί την Τετάρτη - και η οποία θα είχε δημιουργήσει την απαραίτητη στρατιωτική πίεση που θα οδηγούσε σε μια συμφωνία εκεχειρίας με όρους πιο ευνοϊκούς για το Ισραήλ. Καθυστερώντας την επιχείρηση, τόνισαν, χάσαμε την ευκαιρία αυτή.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ψήφισμα έπρεπε να ζητά και τη σύσταση "μιας θαρραλέας UNIFIL", η δύναμη που είναι ήδη ανεπτυγμένη στο Λίβανο και την οποία το Ισραήλ έχει χαρακτηρίσει αναποτελεσματική.

Όπως τόνισε ο αξιωματούχος: "Η (διεθνής) δύναμη δεν θα έχει εντολή να αφοπλίσει τη Hezbollah" ενώ πρόσθεσε ότι το Ψήφισμα θα έπρεπε να περιλαμβάνει και την επιβολή "ενός εμπάργκο που θα εμποδίζει τη μεταφορά όπλων στο Λίβανο εκτός από αυτά που προορίζονται για το Λιβανικό στρατό".

Ανώτερη πολιτική πηγή του Λιβάνου δήλωσε την Πέμπτη ότι το αναθεωρημένο σχέδιο κάνει λόγο για μια "σταδιακή" Ισραηλινή απόσυρση.

"Η πρόοδος συνίσταται στη συμπερίληψη στο Ψήφισμα της σταδιακής αποχώρήσης των Ισραηλινών παράλληλα με την ανάπτυξη του Λιβανικού στρατού που θα στηρίζεται από μια ενισχυμένη ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ".

Όπως ανέφερε η πηγή, η ειρηνευτική δύναμη θα ενισχυθεί κυρίως με Γάλλους στρατιώτες ενώ, στα πλαίσια της συμφωνίας, η Hezbollah θα αποχωρήσει από την περιοχή νότια του ποταμού Litani.

Ο Υπουργός Άμυνας Amir Peretz δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ισραήλ θα εξαντλήσει όλες τις διπλωματικές επιλογές πριν καταφύγει στη λύση της επέκτασης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Λίβανο.

"Είμαστε υπεύθυνοι για τη μελέτη όλων των επιλογών", υπογράμμισε ο Peretz κατά την επίσκεψή του στα βόρεια σύνορα συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Dan Halutz και το Διοικητή της Βόρειας Πτέρυγας Udi Adam.

"Τη στιγμή που οι στρατιώτες θα ξεκινήσουν για την αποστολή τους, πρέπει να κοιτάξουμε στα μάτια κάθε μητέρα, κάθε πατέρα και κάθε παιδί και να πούμε: Εξαντλήσαμε κάθε άλλη επιλογή", δήλωσε ο Peretz για να προσθέσει ότι γίνεται μια ενιαία προσπάθεια στο διπλωματικό και στρατιωτικό πεδίο.

Στη συνέχεια, παρουσίασε τις τέσσερις προϋποθέσεις που θέτει το Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου: την αποστρατικοποίηση του νότιου Λιβάνου, την ανάπτυξη μιας πολυεθνικής δύναμης στην περιοχή, τη δέσμευση για τον αφοπλισμό της Hezbollah και τη διαμόρφωση ενός σχεδίου για την επιστροφή των απαχθέντων στρατιωτών και την απομάκρυνση της απειλής των πυραύλων Katyusha.

"Σχεδιάζουμε ν’ απελευθερώσουμε τους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ από τα καταφύγια", τόνισε ο Peretz. Τα σχόλια του διακόπηκαν από τον ήχο της σειρήνας και οι σωματοφύλακές του έσπευσαν να τον μεταφέρουν σε κοντινό καταφύγιο.

 
 


Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
                                                                                                  Εκτύπωση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(C) all rights reserved by Jean Cohen