Γνώμες και σχόλια από τον Ελληνικό τύπο

Oι αναγνώστες σχολιάζουν


Σ
χόλια και παρατηρήσεις αναγνωστών της ιστοσελίδας

Αρχείο ειδήσεων


Ειδήσεις από τις:

 
16/07/2006 έως
τις
30/07/2006
1

 


Φωτογραφικό υλικό


Ο πόλεμος στη Χαϊφα
σε φωτογραφίες
(ppt)

Διαφημιστείτε

  Διαβάστε άρθρα και απόψεις για
  θέματα που αφορούν την Μέση
  Ανατολή, τον εβραϊσμό


Διαφημιστείτε σε εμάς, για περισσότερες πληροφορίες
επικοινωνήστε μαζί μας.

Αρχική σελίδα

Τελευταίες ειδήσεις

 

Τι ακριβώς είναι το Shebaa Farms;
   

  
 
Το Shebaa Farms είναι μια μικρή περιοχή όχι μεγαλύτερη από 10 τετραγωνικά μίλια στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ, Λιβάνου και Συρίας. Δεσπόζοντας της Λιβανικής κοιλάδας Bekaa, η περιοχή είναι ορεινή, περίπου 5,000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Από τον πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967, το Ισραήλ κατέχει αυτήν τη σχετικά ορεινή περιοχή, η οποία του παρέχει ορισμένα στρατηγικά πλεονεκτήματα.

Το Shebaa αναγνωρίστηκε το 1974 από τον ΟΗΕ ως τμήμα των Συριακών Υψιπέδων του Golan που τελούν υπό Ισραηλινή κατοχή. Το Μάιο του 2000, το Ισραήλ αποσύρθηκε από το νότιο Λίβανο μετά από 18 χρόνια. Η Λιβανέζικη Hezbollah υποστήριξε ότι η απόσυρση δεν ήταν ολοκληρωμένη επειδή η περιοχή Shebaa είναι στην πραγματικότητα σε Λιβανικό και - όχι Συριακό - έδαφος. Ο ισχυρισμός αυτός αποτέλεσε τη δικαιολογία της Hezbollah για συνέχιση του αγώνα κατά του Ισραηλινού "κατακτητή". Σε συνέντευξή του στη Media Line το 2004 για το θέμα αυτό, ο Ghasan Al-Ezzi, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, δήλωσε ότι Λιβανέζοι πολίτες ζουν και εργάζονται στο Shebaa Farms, χωρίς όμως αυτό ν αλλάζει το γεγονός ότι στα μάτια της διεθνούς κοινότητας η περιοχή είναι υπό Συριακή κυριαρχία.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες κατέληξαν ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι, ανεξάρτητα από τη στρατιωτική ή στρατηγική σημασία της περιοχής, η συμβολική της σημασία είναι μεγαλύτερη. Αν, στο τέλος του πολέμου με το Ισραήλ, η Hezbollah είναι σε θέση να πει ότι κατάφερε ν αποκτήσει τον έλεγχο του Shebaa, οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι μια τρομοκρατική οργάνωση μπορεί με τη χρήση της βίας να πάρει τον έλεγχο μιας περιοχής που κατέχει το Ισραήλ. Μπορεί κανείς μόνο να φανταστεί τις συνέπειες που θα έχει κάτι τέτοιο στα Παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη.

Απόστρατος αξιωματικός που είχε υπηρετήσει στην περιοχή δήλωσε ότι "σήμερα, οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε δεν απαιτούν συγκεκριμένα στρατηγικά σημεία στο έδαφος", εξηγώντας ότι ενώ η στρατηγική αξία της τοποθεσίας του Shebaa μπορεί να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας, το πρόβλημα είναι η συμβολική της αξία.
 
 


Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
                                                                                                  Εκτύπωση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(C) all rights reserved by Jean Cohen