Γνώμες και σχόλια από τον Ελληνικό τύπο

Oι αναγνώστες σχολιάζουν


Σ
χόλια και παρατηρήσεις αναγνωστών της ιστοσελίδας

Αρχείο ειδήσεων


Ειδήσεις από τις:

 
16/07/2006 έως
τις
30/07/2006
1

 


Φωτογραφικό υλικό


Ο πόλεμος στη Χαϊφα
σε φωτογραφίες
(ppt)

Διαφημιστείτε

  Διαβάστε άρθρα και απόψεις για
  θέματα που αφορούν την Μέση
  Ανατολή, τον εβραϊσμό


Διαφημιστείτε σε εμάς, για περισσότερες πληροφορίες
επικοινωνήστε μαζί μας.

Αρχική σελίδα

Τελευταίες ειδήσεις

 

Το Reutersgate πλήττει και άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
   


  Οι Bloggers ήταν οι πρώτοι που αποκάλυψαν ότι φωτογραφία του Reuters που έδειχνε στήλες μαύρου καπνού να υψώνονται πάνω από τη Βηρυτό ήταν παραποιημένη ώστε να τονιστεί ο καπνός πάνω από την πόλη. Η ιστοσελίδα www.LittleGreenFootballs.com παίρνει τα εύσημα επειδή ήταν η πρώτη που αποκάλυψε το σκάνδαλο - που έχει πάρει την ονομασία Reutersgate - αλλά η υπόθεση έχει πάρει διαστάσεις και έχει εξαπλωθεί πέραν του Ειδησεογραφικού Πρακτορείου Reuters και αφορά και σε ορισμένα από τα πιο διακεκριμένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Τις τελευταίες εβδομάδες πολλές κατηγορίες για στημένες ή παραποιημένες φωτογραφίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε διάφορες ιστοσελίδες χωρίς όμως να τύχουν της αντιμετώπισης που είχε το αρχικό περιστατικό με το Reuters, το οποίο κατέληξε στην απόλυση του φωτογράφου Adnin Hajj και στη διαγραφή πάνω από 900 φωτογραφιών του από τη λίστα του πρακτορείου. Αρκετοί όμως ακόμα ειδησεογραφικοί κολοσσοί – συμπεριλαμβανομένων των BBC, New York Times και AP – αναγκάστηκαν να ανακαλέσουν φωτογραφίες ή να αλλάξουν λεζάντες μετά από ανακρίβειες που τους επισημάνθηκαν από διάφορα forums στο διαδίκτυο.

Στις φωτογραφίες που αμφισβητήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από τους bloggers περιλαμβάνονται:

• Δύο φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν τόσο από το Associated Press όσο και από το Reuters, στις οποίες η ίδια γυναίκα εμφανίζεται να κλαίει για την καταστροφή του σπιτιού της στη Βηρυτό. Ξεχωριστή με το κόκκινο μαντίλι και την ουλή στο δεξί της μάγουλο, η γυναίκα φωτογραφήθηκε να κλαίει σε δυο διαφορετικά σημεία μέσα σε δύο εβδομάδες.

• Αρκετές φωτογραφίες μιας βομβαρδισμένης γέφυρας που εμφανίστηκαν στο Reuters και στο AFP με διαφορετικές λεζάντες οι οποίες ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη γέφυρα βομβαρδίστηκε στις 18 Ιουλίου, στις 24 Ιουλίου και στις 5 Αυγούστου. Οι Bloggers ισχυρίζονται ότι η εντυπωσιακή εικόνα είχε τραβηχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται ότι έγιναν πολλοί βομβαρδισμοί, δείχνοντας έτσι πιο σοβαρή την εικόνα της καταστροφής στη Βηρυτό.

• Σε φωτορεπορτάζ στην εφημερίδα New York Times με τίτλο "Επίθεση στην Τύρο", η φωτογραφία ενός άντρα που φαίνεται πεθαμένος συνοδεύεται από λεζάντα που αναφέρει "πτώματα ήταν θαμμένα ακόμη κάτω από τα ερείπια". Εντούτοις, σε μια μεταγενέστερη φωτογραφία στο ίδιο ένθετο, ο ίδιος άντρας εμφανίζεται να περπατάει. Οι Times δημοσίευσαν διόρθωση, στην οποία δήλωναν ότι στην πρώτη φωτογραφία ο άντρας ήταν απλώς τραυματισμένος.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι αυτή η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στο διαδίκτυο αναφορικά με τις φωτογραφίες έχει βγει εκτός ελέγχου με τους bloggers να ξεκινούν έρευνες και να εκτοξεύουν κατηγορίες εναντίον πολλών ειδησεογραφικών μέσων. 
 
 


Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
                                                                                                  Εκτύπωση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(C) all rights reserved by Jean Cohen