Γνώμες και σχόλια από τον Ελληνικό τύπο

Oι αναγνώστες σχολιάζουν


Σ
χόλια και παρατηρήσεις αναγνωστών της ιστοσελίδας

Αρχείο ειδήσεων


Ειδήσεις από τις:

 
16/07/2006 έως
τις
30/07/2006
1

 


Φωτογραφικό υλικό


Ο πόλεμος στη Χαϊφα
σε φωτογραφίες
(ppt)

Διαφημιστείτε

  Διαβάστε άρθρα και απόψεις για
  θέματα που αφορούν την Μέση
  Ανατολή, τον εβραϊσμό


Διαφημιστείτε σε εμάς, για περισσότερες πληροφορίες
επικοινωνήστε μαζί μας.

Αρχική σελίδα

Τελευταίες ειδήσεις

 

Η Hamas αναστέλλει τις επιθέσεις με Qassam από τη Λωρίδα της Γάζας.
   

  
 
Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι η Hamas έχει σταματήσει τις εκτοξεύσεις πυραύλων Qassam κατά του Ισραήλ, μετά από αίτημα του Πρωθυπουργού Ismail Haniyeh πριν από δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με τις πηγές, μόνο η Ισλαμική Τζιχάντ και οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Al-Aqsa, η τελευταία ενεργώντας βάσει οδηγιών της Hamas, συνεχίζουν τις επιθέσεις με Qassams.

Για ένα μικρό διάστημα, η Hamas επανέλαβε τις πυραυλικές επιθέσεις της ως απάντηση στην επιχείρηση του Ισραηλινού Στρατού στη Rafah αλλά τις ανέστειλε μόλις οι Ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν. Την περασμένη εβδομάδα, 11 Qassams έπεσαν στο Ισραήλ, μια σημαντική μείωση συγκριτικά με τις προηγούμενες εβδομάδες. Πριν από δύο εβδομάδες, 33 Qassams έπεσαν στη χώρα, πριν από τρεις εβδομάδες 42 Qassams και πριν από τέσσερις εβδομάδες, 65 πύραυλοι χτύπησαν το Ισραήλ. Το Σαββατοκύριακο, τρεις πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα για να πέσουν όμως σε Παλαιστινιακό έδαφος.

Παλαιστινιακές στρατιωτικές πηγές αποδίδουν τη μείωση των επιθέσεων σε διάφορους παράγοντες. Οι Ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα οδήγησαν τον Haniyeh να ζητήσει να δοθεί ένα τέλος στις εκτοξεύσεις πυραύλων. Στην απόφαση του συνετέλεσαν και οι βομβαρδισμοί σπιτιών μετά την προειδοποίηση των κατοίκων τους να τα εγκαταλείψουν καθώς και η συνειδητοποίηση εκ μέρους της ηγεσίας της Hamas ότι η διεθνής προσοχή έχει επικεντρωθεί στο Λίβανο και όχι στη Γάζα. Υπήρξε άλλωστε και λαϊκή πίεση, όπως απειλές κατά των οικογενειών των μαχητών που εκτοξεύουν πυραύλους από τη γειτονιά Al-Nada της βόρειας Λωρίδας της Γάζας, για την αναστολή των επιθέσεων.

Οι Παλαιστινιακές πηγές δήλωσαν στη Haaretz ότι οι περισσότεροι από τους στρατιωτικούς ηγέτες της Hamas είναι σοβαρά τραυματισμένοι μετά τη δολοφονική απόπειρα που σημειώθηκε στην περιοχή Sheikh Radwan της Γάζας τον περασμένο μήνα. Ο Mohammed Deif είναι σε σοβαρή κατάσταση, μετά τον τετραπλό ακρωτηριασμό που υπέστη λόγω της απόπειρας.

Ο Ahmed Al-Ghandour, επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Hamas, Iz al-Din al-Qassam, στη βόρεια Γάζα, είναι επίσης σε κρίσιμη κατάσταση μετά τη σπληνεκτομή στην οποία υπεβλήθη όπως και ο Marwan Issa, ο οποίος τραυματίστηκε στη λεκάνη.

Ένας άλλος ηγέτης της οργάνωσης, ο Raed Sayid, υπέστη σχετικά ελαφρά τραύματα.

Παρά τις εκτιμήσεις ανώτερων Παλαιστίνιων αξιωματούχων ότι η απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη Δεκανέα Gilad Shalit από τη Hamas έχει εξελιχθεί σε τροχοπέδη για την οργάνωση, δεν έχει σημειωθεί ακόμα καμία πρόοδος αναφορικά με την απελευθέρωσή του. Ο αρχηγός του στρατιωτικού σκέλους της Hamas, Ahmed al-Jabari, και οι συνάδελφοί του απορρίπτουν τη συμβιβαστική φόρμουλα που προτείνει η Αίγυπτος για παράδοση του Shalit στην Αίγυπτο μέχρι την απελευθέρωση από το Ισραήλ των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Την Πέμπτη, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ των διαφόρων Παλαιστινιακών ομάδων. Η Hamas και η Fatah συμφώνησαν ν αναστείλουν τις εχθροπραξίες στην περιοχή Khan Yunis, την περιοχή που σημειώνονται οι περισσότερες συγκρούσεις μεταξύ της Hamas και των Δυνάμεων Ασφαλείας.
 
 


Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
                                                                                                  Εκτύπωση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(C) all rights reserved by Jean Cohen