Γνώμες και σχόλια από τον Ελληνικό τύπο

Oι αναγνώστες σχολιάζουν


Σ
χόλια και παρατηρήσεις αναγνωστών της ιστοσελίδας

Αρχείο ειδήσεων


Ειδήσεις από τις:

 
16/07/2006 έως
τις
30/07/2006
1

 


Φωτογραφικό υλικό


Ο πόλεμος στη Χαϊφα
σε φωτογραφίες
(ppt)

Διαφημιστείτε

  Διαβάστε άρθρα και απόψεις για
  θέματα που αφορούν την Μέση
  Ανατολή, τον εβραϊσμό


Διαφημιστείτε σε εμάς, για περισσότερες πληροφορίες
επικοινωνήστε μαζί μας.

Αρχική σελίδα

Τελευταίες ειδήσεις

 

Οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν το Ισραήλ ότι δεν θ αναγκαστεί να αποσυρθεί από το Shaba.
   


 Μια συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ισραήλ και ΗΠΑ αναφορικά με τη διαφιλονικούμενη περιοχή Shaba Farms, η οποία βρίσκεται στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο, οδήγησε στην υιοθέτηση, την Παρασκευή, ενός Ψηφίσματος εκεχειρίας.

Σε σειρά επιστολών που αντηλλάγησαν μεταξύ Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων, οι Αμερικανοί διαβεβαίωσαν τους ομολόγους τους ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Kofi Annan θα είναι αρμόδιος να καθορίσει αν το Shaba ανήκει στη Συρία ή στο Λίβανο, η μελλοντική όμως κατάσταση της κατεχόμενης περιοχής θα κριθεί σε διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της εν λόγω χώρας.

Ανώτερη Κυβερνητική πηγή τόνισε ότι το Ισραήλ δεν θα υποχρεωθεί να αποσυρθεί από το Shaba Farms, ακόμα και σε περίπτωση που ο Annan ορίσει ότι ανήκει στο Λίβανο.

Στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν της συμφωνίας εκεχειρίας, ο Λίβανος ζήτησε να παραδώσει το Ισραήλ το Shaba Farms ως "εγγύηση" στον ΟΗΕ, με τη μικρή λωρίδα γης να δίνεται αργότερα είτε στο Λίβανο είτε στη Συρία, ανάλογα με το πόρισμα του Annan.

Ο Olmert όμως αντιτάχθηκε στο Λιβανικό αυτό αίτημα, δηλώνοντας στους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι το Ισραήλ θεωρεί το Shaba Farms ως τμήμα των Υψιπέδων του Golan, τα οποία κατέλαβε το Ισραήλ από τη Συρία το 1967. Όπως υποστήριξε, η απόσυρση από τμήμα του Golan θα απαιτούσε μια πλειοψηφία 61 Βουλευτών μια πλειοψηφία την οποία δεν έχει ή ένα εθνικό δημοψήφισμα. Το 1981, η Βουλή ψήφισε την επέκταση της Ισραηλινής νομοθεσίας στο Golan.

Με τον Olmert να αρνείται να υποχωρήσει στο θέμα του Shaba, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο Annan θα καθορίσει τα ακριβή σύνορα της αμφισβητούμενης περιοχής και θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά του στο Συμβούλιο μέσα σε 30 ημέρες.

Όταν το Μάιο του 2000 το Ισραήλ αποσύρθηκε από το νότιο Λίβανο, ο ΟΗΕ έκρινε ότι το Shaba Farms αποτελούσε τμήμα της Συρίας και επομένως η μελλοντική του κατάσταση θα καθοριζόταν σε διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της Δαμασκού. 
 
 


Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
                                                                                                  Εκτύπωση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(C) all rights reserved by Jean Cohen