Γνώμες και σχόλια από τον Ελληνικό τύπο

Oι αναγνώστες σχολιάζουν


Σ
χόλια και παρατηρήσεις αναγνωστών της ιστοσελίδας

Αρχείο ειδήσεων


Ειδήσεις από τις:

 
16/07/2006 έως
τις
30/07/2006
1

 


Φωτογραφικό υλικό


Ο πόλεμος στη Χαϊφα
σε φωτογραφίες
(ppt)

Διαφημιστείτε

  Διαβάστε άρθρα και απόψεις για
  θέματα που αφορούν την Μέση
  Ανατολή, τον εβραϊσμό


Διαφημιστείτε σε εμάς, για περισσότερες πληροφορίες
επικοινωνήστε μαζί μας.

Αρχική σελίδα

Τελευταίες ειδήσεις

 

Ο Ισραηλινός Στρατός θα αποσυρθεί μόνο όταν αναπτυχθεί η διεθνής δύναμη.
   


  Τα Ισραηλινά στρατεύματα θ αποχωρήσουν από το νότιο Λίβανο μόνο όταν αναπτυχθούν στην περιοχή ο Λιβανικός στρατός και η διεθνής δύναμη, δήλωσε, την Κυριακή, η Υπουργός Εξωτερικών Tzipi Livni, λίγες ώρες μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του Ψηφίσματος του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός και τις νέες ρυθμίσεις ασφαλείας στο Λίβανο.

"Το Ισραήλ θα αποχωρήσει παράλληλα με την ανάπτυξη στο νότο του Λιβανικού στρατού και της διεθνούς δύναμης - δεν θα υπάρξει μία κατάσταση, στην οποία θα αποχωρήσουμε μόλις δούμε ένα Λιβανέζο στρατιώτη στην περιοχή", τόνισε η Livni σε συνέντευξη Τύπου. "Αλλά μπορούμε, θέλουμε, και αυτή είναι η Ισραηλινή απόφαση να φύγουμε παράλληλα με τη μετακίνηση νότια της διεθνούς δύναμης και του Λιβανικού στρατού".

Ο Πρωθυπουργός Ehud Olmert ανέφερε την Κυριακή στο συμβούλιο ότι το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δημιουργεί ουσιαστικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή του προγενέστερου Ψηφίσματος 1559, στις διατάξεις του οποίου περιλαμβάνεται και ο αφοπλισμός της Hezbollah.

Το Ψήφισμα εγκρίθηκε με 24 ψήφους υπέρ, κανέναν κατά και μία αποχή, αυτή του Shaul Mofaz, πρώην Υπουργού Άμυνας στην Κυβέρνηση Sharon.

Ο Olmert δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πράξει "σύμφωνα" με την απόφαση του ΟΗΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Kofi Annan, ανακοίνωσε το Σάββατο τη συμφωνία εκεχειρίας, λέγοντας ότι οι Πρωθυπουργοί του Λιβάνου και του Ισραήλ συμφώνησαν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες τη Δευτέρα 14 Αυγούστου στις 8 π.μ.

Όπως ανέφεραν οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση, ο Olmert χαιρέτισε τη συμφωνία, επισημαίνοντας ότι θα εμποδίσει την επιστροφή στο παλιό καθεστώς όπου η Hezbollah αποτελούσε ένα κράτος εν κράτει στο νότιο Λίβανο. "Είναι μια καλή απόφαση", τόνισε.

"Οι καρδιές μας είναι με τους Ισραηλινούς στρατιώτες όπου κι αν βρίσκονται", δήλωσε ο Olmert στην έναρξη της συνεδρίασης που έγινε σε βαρύ κλίμα μετά την είδηση του θανάτου 24 Ισραηλινών στρατιωτών το Σαββατοκύριακο.

Η Livni τόνισε ότι η συμφωνία εκεχειρίας θα φέρει μια "αλλαγή στους κανόνες του παιχνιδιού" μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Η Livni προέτρεψε το Λιβανέζο Πρωθυπουργό Fuad Saniora και τη διεθνή κοινότητα να εφαρμόσουν το Ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητά τον τερματισμό του πολέμου και τη μετακίνηση των Λιβανέζικων στρατευμάτων στο νότο με την υποστήριξη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Ζήτησε από το Λιβανικό στρατό να κινηθεί "άμεσα" προς το νότιο Λίβανο.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, η Livni διευκρίνισε ότι το Ισραήλ "δεν θα αμελήσει" το στόχο του για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτών που συνελήφθησαν από τους αντάρτες της Hezbollah στις 12 Ιουλίου, γεγονός που πυροδότησε την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ο Αντιπρόεδρος Shimon Peres δήλωσε ότι "η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμα. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, όχι να διαφωνούμε ... Ο πόλεμος συνεχίζεται και μπορούμε να τον κερδίσουμε".

Η Υπουργός Εξωτερικών Tzipi Livni εξέφρασε την υποστήριξή της στο Ψήφισμα, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να εξετάσει τις πράξεις του προκειμένου να προσδιορίσει τα λάθη που οδήγησαν στην παρούσα σύγκρουση.

Σύμφωνα με τη Livni, το Ισραήλ πρέπει να αναρωτηθεί που έσφαλλε όσον αφορά στους λόγους που δεν εφαρμόστηκε το Ψήφισμα 1559 εδώ και τόσα χρόνια, που δεν αναπτύχθηκε ο Λιβανικός στρατός στο νότο της χώρας, που δεν επιβλήθηκε εμπάργκο στη μεταφορά όπλων από τη Συρία και το Ιράν προς τη Hezbollah.

Η Livni τόνισε ότι δεν θα ήταν ρεαλιστικό να βασιστεί κανείς μόνο σε μια στρατιωτική λύση. "Κανένας στρατός στον κόσμο δεν θα είχε καταφέρει να αφοπλίσει τη Hezbollah μόνο με στρατιωτικά μέσα", φέρεται να είπε στο συμβούλιο. "Χρειαζόταν μια παράλληλη διπλωματική προσπάθεια".

Το Ισραήλ περιμένει ότι η ανάπτυξη του Λιβανικού στρατού στο νότο θα γίνει μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες, δήλωσε ο γραμματέας του συμβουλίου Yisrael Maimon την Κυριακή.

"Το Ψήφισμα του ΟΗΕ αναφέρει ότι οι στρατιώτες θα παραμείνουν μέχρι την στιγμή που θ αρχίσει η ανάπτυξη του Λιβανικού στρατού", δήλωσε ο Maimon στο τηλεοπτικό Κανάλι 2.

"Ελπίζουμε πάρα πολύ ότι μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες θα μπορούμε να δούμε το Λιβανικό στρατό να κινείται προς το νότο".
 
 


Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
                                                                                                  Εκτύπωση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(C) all rights reserved by Jean Cohen