Γνώμες και σχόλια από τον Ελληνικό τύπο

Oι αναγνώστες σχολιάζουν


Σ
χόλια και παρατηρήσεις αναγνωστών της ιστοσελίδας

Αρχείο ειδήσεων


Ειδήσεις από τις:

 
16/07/2006 έως
τις
30/07/2006
1

 


Φωτογραφικό υλικό


Ο πόλεμος στη Χαϊφα
σε φωτογραφίες
(ppt)

Διαφημιστείτε

  Διαβάστε άρθρα και απόψεις για
  θέματα που αφορούν την Μέση
  Ανατολή, τον εβραϊσμό


Διαφημιστείτε σε εμάς, για περισσότερες πληροφορίες
επικοινωνήστε μαζί μας.

Αρχική σελίδα

Τελευταίες ειδήσεις

 

Ο γιος του συγγραφέα - ακτιβιστή David Grossman σκοτώνεται στο Λίβανο.
   


  Ο Δεκανέας Uri Grossman, 20 ετών, γιος του διακεκριμένου συγγραφέα και ακτιβιστή David Grossman, σκοτώθηκε το Σάββατο στο Λίβανο, λίγες ημέρες μετά τη δημόσια έκκληση που απηύθυνε ο πατέρας του προς την Κυβέρνηση για αναστολή των στρατιωτικών της επιχειρήσεων και έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο Uri Grossman, ο οποίος υπηρετούσε σε μονάδα τεθωρακισμένων, σκοτώθηκε όταν το άρμα στο οποίο επέβαινε χτυπήθηκε από αντιαρματική ρουκέτα.

Ο David Grossman, του οποίου οι νουβέλες και τα πολιτικά δοκίμια έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες, είναι ένας θαρραλέος υπέρμαχος της ιδέας της συμφιλίωσης με τους Άραβες και του τερματισμού της Ισραηλινής κατοχής στη Δυτική Όχθη. Όμως, όπως οι περισσότεροι Ισραηλινοί, υποστήριξε την Ισραηλινή αντεπίθεση κατά της Hezbollah όταν, στις 12 Ιουλίου, οι μαχητές της επιτέθηκαν σε ένοπλη περίπολο μέσα στη χώρα και εξαπέλυσαν καταιγισμό ρουκετών κατά πολιτών στο βορρά.

Την Πέμπτη δήλωσε ότι ο πόλεμος είχε κρατήσει πολύ καιρό. Η αλλαγή του οφείλεται στο γεγονός ότι, την προηγούμενη ημέρα, η Κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο για επέκταση της επιχείρησης προκειμένου να επιφέρει ένα δυσβάστακτο πλήγμα στη Hezbollah.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους συναδέλφους του συγγραφείς Amos Oz και A.B. Yehoshua, ο Grossman κατήγγειλε το σχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το επικίνδυνο και αντιπαραγωγικό. "Από ενδιαφέρον για το μέλλον του Ισραήλ και τη θέση μας εδώ, ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει τώρα για να δοθεί μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις", τόνισε.

Ο Grossman προέτρεψε το Ισραήλ να δεχτεί την πρόταση του Λιβανέζου Πρωθυπουργού Fouad Siniora η οποία αποτέλεσε αργότερα τον πυρήνα του Ψηφίσματος του ΟΗΕ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών που έκανε λόγο για ανάπτυξη του Λιβανικού Στρατού στο νότιο τμήμα της χώρας με τη βοήθεια της διεθνούς δύναμης, κίνηση που θα έδινε τέλος στην κυριαρχία της Hezbollah στην περιοχή.

"Αυτή η λύση είναι η νίκη που επιθυμούσε το Ισραήλ", τόνισε ο Grossman. Προειδοποίησε ότι η διεύρυνση της επίθεσης πιθανόν να πυροδοτούσε την κατάρρευση της Κυβέρνησης του Siniora και την ενίσχυση της Hezbollah της οργάνωσης που το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει. "Μπορούμε ακόμα να το εμποδίσουμε".

Ο Grossman, ο γεννημένος στο Ισραήλ γιος ενός πρόσφυγα από τη Ναζιστική Ευρώπη, έχει γράψει κριτικά δοκίμια για το Ολοκαύτωμα και την πολιτική και κοινωνική αδικία. Το 1987, έγραψε το "The Yellow Wind", με το οποίο έριχνε μια σπλαχνική ματιά στους Παλαιστίνιους που ζούσαν κάτω από Ισραηλινή κατοχή, μια σπάνια, για την εποχή εκείνη, αντιμετώπιση που τον έκανε εκπρόσωπο του ειρηνευτικού στρατοπέδου στο Ισραήλ.
 
 


Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
                                                                                                  Εκτύπωση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(C) all rights reserved by Jean Cohen