Γνώμες και σχόλια από τον Ελληνικό τύπο

Oι αναγνώστες σχολιάζουν


Σ
χόλια και παρατηρήσεις αναγνωστών της ιστοσελίδας

Αρχείο ειδήσεων


Ειδήσεις από τις:

 
16/07/2006 έως
τις
30/07/2006
1

 


Φωτογραφικό υλικό


Ο πόλεμος στη Χαϊφα
σε φωτογραφίες
(ppt)

Διαφημιστείτε

  Διαβάστε άρθρα και απόψεις για
  θέματα που αφορούν την Μέση
  Ανατολή, τον εβραϊσμό


Διαφημιστείτε σε εμάς, για περισσότερες πληροφορίες
επικοινωνήστε μαζί μας.

Αρχική σελίδα

Τελευταίες ειδήσεις

 

Νευρική ηρεμία σ όλον το Λίβανο.

Η αντίδραση των Ισραηλινών στρατιωτών όταν τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός, τη Δευτέρα το πρωί. (Reuters)

Μια νευρική ηρεμία πήρε τη θέση των, διάρκειας ενός μηνός, σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Hezbollah, τη Δευτέρα το πρωί, καθώς τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός που αποφασίστηκε μετά από τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ.

"Είναι συγκινητικό", δήλωσε στο Κανάλι 10 ένας εξουθενωμένος αλλά χαμογελαστός Ισραηλινός στρατιώτης καθώς η μονάδα του αποχωρούσε από το Λίβανο τη Δευτέρα το πρωί. "Είναι μια εκεχειρία".

Η ένταση ήταν μεγάλη τόσο πριν όσο και μετά τη διορία. Το Ισραήλ εξαπέλυσε και νέες αεροπορικές επιδρομές τη Δευτέρα, λιγότερο από δύο ώρες πριν από την έναρξη της ανακωχής - που είχε οριστεί για τις 8 π.μ.

 


 Οι μόνοι πύραυλοι που έπεσαν στο Ισραήλ τη Δευτέρα ήταν οι Grad-Katyusha που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα κατά της παραθαλάσσιας πόλης Ashkelon στο νότιο Ισραήλ. Ένας από τους πυραύλους χτύπησε μια μαρίνα στην πόλη, δεν αναφέρθηκαν όμως θύματα.

Ο Στρατός προτείνει, μόλις τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία, ν αρχίσει το Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις του από το νότο σχετικά γρήγορα.

Ο σκοπός είναι να υποχωρήσουν οι Ισραηλινές δυνάμεις σε μια νοητή γραμμή βόρεια των συνόρων με το Λίβανο μέσα σε 10 ημέρες ή μόλις ο Λιβανικός στρατός είναι έτοιμος να αναπτυχθεί στην περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι ο Ισραηλινός Στρατός δεν θα διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό μαχητών της Hezbollah ή κρυμμένων όπλων στις περιοχές που κατέλαβε τις τελευταίες ημέρες στα πλαίσια της διευρυμένης επιχείρησης του και οι οποίες χαρακτηρίζονται ως "η καρδιά της εκστρατείας" κατά της Hezbollah.

Αμέσως μόλις αναπτυχθούν στο νότο ο Λιβανικός στρατός και η ενισχυμένη UNIFIL, τα Ισραηλινά στρατεύματα θ αποσυρθούν εντελώς.

Την Κυριακή το βράδυ συναντήθηκαν ο Πρωθυπουργός Ehud Olmert, ο Υπουργός Άμυνας Amir Peretz και ανώτεροι αξιωματούχοι του Στρατού προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της εκεχειρίας. Ο Olmert έδωσε εντολή στο Στρατό να αρχίσει να συμμορφώνεται με το Ψήφισμα από τις 2 π.μ. το πρωί της Δευτέρας, με εξαίρεση περιπτώσεις αυτοάμυνας.

Σύμφωνα όμως με τις δυνάμεις ασφαλείας, οι Ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και μετά από την ώρα αυτή, έχοντας ως στόχο περιοχές του ανατολικού Λιβάνου καθώς και την πόλη Σιδώνα στο νότο. Σφοδρές συγκρούσεις αναφέρθηκαν άλλωστε, νωρίς τη Δευτέρα, μεταξύ των Ισραηλινών στρατιωτών και των ανταρτών της Hezbollah. Το Στρατιωτικό Ραδιόφωνο μετέδωσε ότι η Αεροπορία έπληξε 175 στόχους, ανάμεσα τους και 11 εκτοξευτήρες πυραύλων.

Η τελευταία επιδρομή χτύπησε γραφείο της φιλοσυριακής οργάνωσης Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης που βρισκόταν στην άκρη του προσφυγικού στρατοπέδου Ein el-Hilweh στην πόλη Σιδώνα στο νότιο Λίβανο. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις πολίτες που ζούσαν κοντά τραυματίστηκαν.

Από την Κυριακή το βράδυ, ο Ισραηλινός Στρατός ξεκίνησε ν απομακρύνει τις πρώτες μονάδες εφέδρων από τη χώρα. Τις επόμενες ημέρες, οι εναπομείνασες δυνάμεις θα μειώνονται σταδιακά ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι έφεδροι θ αντικαθίστανται από τον κανονικό Στρατό.

Αμέσως μόλις τεθεί σ εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός, ο Ισραηλινός Στρατός θα δώσει εντολή στις χερσαίες δυνάμεις να σταματήσουν την προέλασή τους. Επιπλέον, το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης του ναυτικού και εναέριου αποκλεισμού του Λιβάνου. Αν το κάνει, θα σταματήσει και τους βομβαρδισμούς φορτηγών που διασχίζουν τα σύνορα προερχόμενα από τη Συρία, κάτι που θα διευκολύνει τη Hezbollah να προμηθευτεί νέα όπλα ειδικά αφού μεγάλα φορτία με όπλα τόσο από τη Συρία όσο και από το Ιράν φαίνεται να περιμένουν στη Συριακή πλευρά των συνόρων.

Ωστόσο, θεωρείται πιθανό να συνεχίσει η Hezbollah τις επιθέσεις της κατά των χερσαίων δυνάμεων που πρόκειται να παραμείνουν στο Λίβανο μέχρι την ανάπτυξη στην περιοχή του Λιβανικού στρατού και της UNIFIL.

Την Κυριακή, ο Ισραηλινός Στρατός απέτρεψε απόπειρα της Hezbollah για αποστολή δύο τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών στο Ισραήλ. Δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί αν τα αεροσκάφη μετέφεραν ή όχι εκρηκτικά.  
 
 


Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
                                                                                                  Εκτύπωση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(C) all rights reserved by Jean Cohen