Γνώμες και σχόλια από τον Ελληνικό τύπο

Oι αναγνώστες σχολιάζουν


Σ
χόλια και παρατηρήσεις αναγνωστών της ιστοσελίδας

Αρχείο ειδήσεων


Ειδήσεις από τις:

 
16/07/2006 έως
τις
30/07/2006
1

 


Φωτογραφικό υλικό


Ο πόλεμος στη Χαϊφα
σε φωτογραφίες
(ppt)

Διαφημιστείτε

  Διαβάστε άρθρα και απόψεις για
  θέματα που αφορούν την Μέση
  Ανατολή, τον εβραϊσμό


Διαφημιστείτε σε εμάς, για περισσότερες πληροφορίες
επικοινωνήστε μαζί μας.

Αρχική σελίδα

Τελευταίες ειδήσεις

 

Πρώτα θ αναπτυχθεί η δύναμη του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο.

Ισραηλινοί έφεδροι γιορτάζουν μετά την επιστροφή τους, την Τρίτη, στο Ισραήλ από τα πεδία μαχών του νοτίου Λιβάνου. (Yaron Kaminsky)

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ο Λίβανος θ αναπτύξει τα στρατεύματά του αλλά δεν θ αφοπλίσει την Hezbollah. Στρατιωτικές πηγές πιστεύουν ότι μια εμπροσθοφυλακή της δύναμης του ΟΗΕ θα ξεκινήσει ν αναπτύσσεται στο νότο της χώρας μέσα σε 24 - 48 ώρες.

Ο Λιβανέζος Υπουργός Άμυνας Elias Murr ανακοίνωσε ότι, περίπου στο τέλος της εβδομάδας, ο Λιβανικός στρατός θα στείλει 15,000 άντρες βόρεια του ποταμού Litani, έτοιμους να μπουν στο νότιο τμήμα της χώρας.

Τόνισε όμως ότι ο στρατός δεν θ αφοπλίσει τη Hezbollah, η οποία διατηρεί τον έλεγχο της περιοχής εδώ και 6 χρόνια. "Ο στρατός δεν πηγαίνει στο νότο για να πάρει τα όπλα της οργάνωσης και να κάνει τη δουλειά που δεν έκανε το Ισραήλ", δήλωσε στη LBC Τηλεόραση. "Η αντίσταση συνεργάζεται στον ύψιστο βαθμό ώστε μόλις ο Λιβανικός στρατός φτάσει στο νότο δεν θα υπάρχουν άλλα όπλα εκτός από αυτά του στρατού".


 Ο Murr επισήμανε ότι ο Λιβανικός στρατός θ αναπτυχθεί στο νότο μόνο μετά την ανάπτυξη στην περιοχή της δύναμης του ΟΗΕ και τη διαβεβαίωση της για πλήρη απόσυρση των Ισραηλινών στρατευμάτων από το Λίβανο.

Ο Γενικός Γραμματέας Kofi Annan προειδοποίησε τόσο το Ισραήλ όσο και το Λίβανο να μην αποπειραθούν να καταλάβουν επιπρόσθετα εδάφη και να μην καταφύγουν σε αντίποινα για οποιαδήποτε επίθεση "εκτός αν κάτι τέτοιο απαιτείται στα πλαίσια της αυτοάμυνας".

Ο Annan ζήτησε από τις δύο χώρες να υποδείξουν ένα Στρατηγό με τον οποίο θα έρχεται σε επικοινωνία ο Διοικητής της δύναμης του ΟΗΕ, γνωστής ως UNIFIL, ο Γάλλος Υποστράτηγος Alain Pellegrini. Οι τρεις Στρατηγοί συναντήθηκαν τη Δευτέρα το πρωί λίγες μόνο ώρες μετά την κατάπαυση του πυρός στο φυλάκιο του ΟΗΕ στο συνοριακό πέρασμα Ras Naqoura.

Η πρώτη ημέρα της εκεχειρίας πέρασε με σχετική ηρεμία. Η Hezbollah σταμάτησε τις επιθέσεις με ρουκέτες κατά του βόρειου Ισραήλ ενώ και η Ισραηλινή Αεροπορία απείχε των βομβαρδισμών κατά στόχων στο Λίβανο.

Παρ όλη την εκεχειρία, η Hezbollah δήλωσε ότι θα συνεχίσει να χτυπά τις Ισραηλινές δυνάμεις που παραμένουν στο νότιο Λίβανο.

Νωρίς την Τρίτη, οι αντάρτες της οργάνωσης εκτόξευσαν 4 ρουκέτες κατά των Ισραηλινών δυνάμεων ενώ σύμφωνα με τον Ισραηλινό Στρατό - εκτόξευσαν και τουλάχιστον 10 Katyusha στο νότιο Λίβανο, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι αφού καμία από τις ρουκέτες, που εκτοξεύτηκαν σε διάστημα δύο ωρών, δεν πέρασε τα σύνορα, δεν χρειάστηκε να απαντήσουν.

Τη Δευτέρα αποκαλύφθηκε σειρά περιστατικών στα οποία οι Ισραηλινές δυνάμεις συγκρούστηκαν με τους μαχητές της Hezbollah. Σε τέσσερα διαφορετικά περιστατικά, σκοτώθηκαν συνολικά 7 μαχητές της οργάνωσης.

Σε συμπλοκή στο χωριό Hadita, στον κεντρικό τομέα, 4 μαχητές της οργάνωσης σκοτώθηκαν ενώ 5 Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Ο επικεφαλής της Βόρειας Πτέρυγας Στρατού, Υποστράτηγος Udi Adam, συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Διοικητή της UNIFIL, Υποστράτηγο Alain Pellegrini. Ο Adam έβγαλε το συμπέρασμα ότι, σύμφωνα με τον Pellegrini, η νέα αποστολή του ως επικεφαλής της δύναμης του ΟΗΕ έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.

Δύναμη 2,000 Γάλλων στρατιωτών βρίσκεται ήδη στο Λίβανο, στα πλαίσια της επιχείρησης εκκένωσης των Γάλλων πολιτών που είχαν εγκλωβιστεί στον πόλεμο. Ο Pellegrini δήλωσε αισιόδοξος ότι η πρώτη σημαντική Γαλλική δύναμη θα μπορέσει ν αναπτυχθεί στη χώρα μέσα σε 10 ημέρες.

Εκτίμησε ότι η ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης 15,000 αντρών ικανών να ελέγξουν αποτελεσματικά την περιοχή και να εμποδίσουν τη Hezbollah από την επανάληψη των επιθέσεων της, θα χρειαστεί περίπου 3 μήνες.

Το Ισραήλ εξέφρασε την ελπίδα ότι η διεθνής δύναμη θα αναπτυχθεί πολύ γρηγορότερα.

Ο Ισραηλινός Στρατός προετοιμάζεται για μια ταχεία αποχώρηση από το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής που κατέλαβε και θα αρκεστεί σε στοιχειώδεις έρευνες σε κάποια χωριά.

Η προτεραιότητα του Ισραηλινού Στρατού είναι να αποστρατεύσει τους εφέδρους και σύμφωνα με εκτιμήσεις μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα έχει αποστρατευτεί περίπου το 80%.

Μέρος της διαδικασίας θα περιλαμβάνει ανάλυση των αναφορών των στρατιωτών ώστε να αξιολογηθεί η απόδοση του Στρατού και να εκτιμηθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. 
 
 


Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
                                                                                                  Εκτύπωση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(C) all rights reserved by Jean Cohen