Γνώμες και σχόλια από τον Ελληνικό τύπο

Oι αναγνώστες σχολιάζουν


Σ
χόλια και παρατηρήσεις αναγνωστών της ιστοσελίδας

Αρχείο ειδήσεων


Ειδήσεις από τις:

 
16/07/2006 έως
τις
30/07/2006
1

 


Φωτογραφικό υλικό


Ο πόλεμος στη Χαϊφα
σε φωτογραφίες
(ppt)

Διαφημιστείτε

  Διαβάστε άρθρα και απόψεις για
  θέματα που αφορούν την Μέση
  Ανατολή, τον εβραϊσμό


Διαφημιστείτε σε εμάς, για περισσότερες πληροφορίες
επικοινωνήστε μαζί μας.

Αρχική σελίδα

Τελευταίες ειδήσεις

 

Ο Assad προειδοποιεί το Ισραήλ ν αναζητήσει την ειρήνη ή να διακινδυνεύσει μια μελλοντική ήττα .
   


  Ο Σύρος Πρόεδρος, Bashar Assad, δήλωσε την Τρίτη ότι το Αμερικανικό σχέδιο για μια "νέα Μέση Ανατολή" κατέρρευσε μετά τις όπως τις χαρακτήρισε επιτυχίες της Hezbollah στον πόλεμο κατά του Ισραήλ, το οποίο και προειδοποίησε ν αναζητήσει την ειρήνη ή να διακινδυνεύσει μια μελλοντική ήττα.

Ο Assad, μιλώντας σε Ένωση δημοσιογράφων, τόνισε ότι η περιοχή άλλαξε "χάρη στα επιτεύγματα της αντίστασης [Hezbollah]".

"Η Μέση Ανατολή που οραματίζονται οι Αμερικανοί ... έχει γίνει μια ψευδαίσθηση", σχολίασε.

Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Condoleezza Rice είχε δηλώσει στις αρχές του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Hezbollah ότι οποιαδήποτε διευθέτηση θα έπρεπε να έχει διάρκεια και να οδηγεί σε μια "νέα Μέση Ανατολή", όπου δεν θα έχουν πια καμιά επιρροή οι εξτρεμιστές.

Μετά όμως από 34 ημέρες πολέμου, η κατάπαυση πυρός έφερε μια εύθραυστη ανακωχή, με τη Hezbollah να επιβιώνει και το Ισραήλ να αδυνατεί να πετύχει μια αποφασιστική νίκη. Ο ηγέτης της Hezbollah Sheikh Hassan Nasrallah έχει ήδη αναγγείλει τη "στρατηγική, ιστορική νίκη" κατά του Ισραήλ.

"Λέμε στους Ισραηλινούς, αφού γνώρισαν την ταπείνωση στις τελευταίες μάχες, ότι τα όπλα σας δεν θα σας προστατεύσουν ούτε τα αεροπλάνα σας ούτε οι πύραυλοί σας ούτε ακόμα και οι ατομικές σας βόμβες... Οι μελλοντικές γενιές του Αραβικού κόσμου θα βρουν έναν τρόπο να νικήσουν το Ισραήλ", δήλωσε ο Assad.

"Έπρεπε να γνωρίζουν ότι βρίσκονται μπροστά σ ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Είτε θα βαδίσουν προς την ειρήνη και την αναγνώριση των δικαιωμάτων των Αράβων είτε θα προχωρήσουν προς την κατεύθυνση της συνεχούς αστάθειας ώσπου κάποια γενιά αποφασίσει για το θέμα", πρόσθεσε.

Ο Assad υπερασπίστηκε τη Hezbollah και άσκησε κριτική στο Ψήφισμα του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός που καθιστά υπεύθυνη για την κλιμάκωση της βίας την υποστηριζόμενη από τη Συρία οργάνωση.

"Το Ισραήλ είναι αυτό που ευθύνεται", υπογράμμισε ενώ καταλόγισε ευθύνες και στους υποστηρικτές του Ισραήλ στο Λίβανο μια αναφορά στην αντι-συριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Βηρυτού.

Σύμφωνα με τον Assad, ο πόλεμος αυτός αποκάλυψε τα όρια της στρατιωτικής δύναμης του Ισραήλ.

Στην εισβολή του 1982 στο Λίβανο, οι Ισραηλινές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει τη Βηρυτό μέσα σε 7 ημέρες ενώ στον πόλεμο αυτό "Μετά από 5 εβδομάδες, το Ισραήλ πάλευε ακόμη να καταλάβει μερικές εκατοντάδες μέτρα".

"Από στρατιωτικής απόψεως, η μάχη κρίθηκε υπέρ της αντίστασης [Hezbollah]. Το Ισραήλ είχε ηττηθεί από την αρχή. Οι Ισραηλινοί έχουν γίνει αντικείμενο χλευασμού".

Μιλώντας στο βόρειο Ισραήλ λίγο μετά τα σχόλια του Σύρου Προέδρου, η Υπουργός Εξωτερικών Tzipi Livni τόνισε ότι η Συρία πρέπει "να καταλάβει ότι ο Λίβανος θ ακολουθήσει, ή τουλάχιστον φαίνεται ότι θ ακολουθήσει, μια διαφορετική πορεία χωρίς αυτήν".

Επισήμανε ότι η Συρία δεν θα μπορεί πλέον να επηρεάζει το Λίβανο μέσω οργανώσεων σαν τη Hezbollah.

"Υπάρχει μια διεθνής συμφωνία αναφορικά με το ρόλο που έχει διαδραματίσει η Συρία μέχρι σήμερα και την αλλαγή στην οποία πρέπει να προχωρήσει προκειμένου να γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα και να διαδραματίσει έναν πιο θετικό ρόλο", πρόσθεσε η Livni.

Ο Assad επιτέθηκε και σε Αραβικά κράτη, χωρίς να τα κατονομάζει, που κατηγόρησαν τη Hezbollah για την απαγωγή των δύο Ισραηλινών στρατιωτών και την πυροδότηση της κρίσης.

"Δεν ζητάμε από κανέναν να παλέψει μαζί μας ή για μας ... Αλλά δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να υιοθετήσει τις απόψεις του εχθρού", παρατήρησε ο Assad.

Ο Σύρος ηγέτης τόνισε ότι είναι αναγκαία η συμμετοχή των ΗΠΑ για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, διευκρίνισε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί υπό την ηγεσία του Προέδρου George W. Bush. 
 
 


Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
                                                                                                  Εκτύπωση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(C) all rights reserved by Jean Cohen