Γνώμες και σχόλια από τον Ελληνικό τύπο

Oι αναγνώστες σχολιάζουν


Σ
χόλια και παρατηρήσεις αναγνωστών της ιστοσελίδας

Αρχείο ειδήσεων


Ειδήσεις από τις:

 
16/07/2006 έως
τις
30/07/2006
1

 


Φωτογραφικό υλικό


Ο πόλεμος στη Χαϊφα
σε φωτογραφίες
(ppt)

Διαφημιστείτε

  Διαβάστε άρθρα και απόψεις για
  θέματα που αφορούν την Μέση
  Ανατολή, τον εβραϊσμό


Διαφημιστείτε σε εμάς, για περισσότερες πληροφορίες
επικοινωνήστε μαζί μας.

Αρχική σελίδα

Τελευταίες ειδήσεις

 

Η Hamas ζητά τους κρατουμένους ως αντάλλαγμα για το Shalit.
   


 Ανώτερος αξιωματούχος της Hamas ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο απαχθείς Ισραηλινός στρατιώτης, Δεκανέας Gilad Shalit, ο οποίος κρατείται στη Λωρίδα της Γάζας, θα απελευθερωθεί μόνο αν το Ισραήλ συμφωνήσει να ελευθερώσει χιλιάδες Παλαιστίνιους κρατουμένους.

Η ανακοίνωση έγινε την ώρα που ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas είχε στη Γάζα μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Ismail Haniyeh, στην οποία και τον προέτρεψε να απελευθερώσει αμέσως το Shalit. Οι δύο άντρες συζήτησαν και το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας Κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο Abbas, ο οποίος έφτασε στη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα, κάλεσε τη Hamas να απελευθερώσει το Shalit με αντάλλαγμα την Ισραηλινή υπόσχεση για μελλοντική απελευθέρωση κρατουμένων. Ο Abbas πρότεινε να παραδοθεί ο στρατιώτης στην Αίγυπτο, η οποία παίζει ένα μεσολαβητικό ρόλο από τη στιγμή που απήχθη ο Shalit τον Ιούνιο. Οι Αιγύπτιοι μεσολαβητές προσπαθούν να πείσουν τη Hamas να μαλακώσει τη στάση της αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

"Το Ισραήλ πρέπει να πληρώσει υψηλό τίμημα για το στρατιώτη", δήλωσε ο Khalil al-Hayeh, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής λίστας της Hamas. "Έχουμε απορρίψει αιτήματα για απελευθέρωση του στρατιώτη με αντάλλαγμα υποσχέσεις ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει τους κρατουμένους μας κάποια στιγμή στο μέλλον".

Ο Hayeh υπογράμμισε ότι η Hamas "έχει ενοχληθεί" από τις πιέσεις που ασκήθηκαν στους απαγωγείς για άνευ όρων παράδοση του Shalit: "Σε όλους αυτούς που μας ασκούν πίεση, λέμε: Αρκετά!" Κανένας Παλαιστίνιος δεν θα συμφωνήσει στην απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη χωρίς να πάρει κάτι σε αντάλλαγμα. Γνωρίζουν τους όρους μας και δεν πιστεύω ότι είναι δύσκολο να τους πραγματοποιήσουν".

Στη συνάντηση, ο Abbas ενημέρωσε το Haniyeh για τα αποτελέσματα της πρόσφατης περιοδείας του και συζήτησε μαζί του την προοπτική σχηματισμού μιας κοινής Κυβέρνησης Fatah-Hamas.

Αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσαν ακόμη απαισιόδοξοι αναφορικά με την τύχη του Shalit. Επισήμαναν ότι παρά την ευέλικτη στάση που επιδεικνύει ο Haniyeh για το θέμα, είναι φανερό ότι δεν έχει καμιά επιρροή στους απαγωγείς.

"Ο Haniyeh επιθυμεί να επιλυθεί η υπόθεση μέχρι αύριο", ανέφερε αξιωματούχος στη Jerusalem Post. "Το πρόβλημά του είναι ότι δεν έχει καμιά επιρροή στους απαγωγείς και στους προστάτες τους στη Συρία και το Ιράν".

Σύμφωνα με άλλον αξιωματούχο, ο Haniyeh αντιμετωπίζει και εσωτερική αντιπολίτευση αναφορικά με το σχηματισμό Κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη Fatah. "Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι μέσα στη Hamas που απλά δεν τους αρέσει η ιδέα", τόνισε. "Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στη Δαμασκό και την Τεχεράνη".. 
 
 


Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
                                                                                                  Εκτύπωση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(C) all rights reserved by Jean Cohen