Γνώμες και σχόλια από τον Ελληνικό τύπο

Oι αναγνώστες σχολιάζουν


Σ
χόλια και παρατηρήσεις αναγνωστών της ιστοσελίδας

Αρχείο ειδήσεων


Ειδήσεις από τις:

 
16/07/2006 έως
τις
30/07/2006
1

 


Φωτογραφικό υλικό


Ο πόλεμος στη Χαϊφα
σε φωτογραφίες
(ppt)

Διαφημιστείτε

  Διαβάστε άρθρα και απόψεις για
  θέματα που αφορούν την Μέση
  Ανατολή, τον εβραϊσμό


Διαφημιστείτε σε εμάς, για περισσότερες πληροφορίες
επικοινωνήστε μαζί μας.

Αρχική σελίδα

Τελευταίες ειδήσεις

 

Ο Λιβανικός στρατός αναπτύσσεται στα σύνορα για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια.

Λιβανέζοι στρατιώτες κατευθύνονται τη Δευτέρα προς το νότιο Λίβανο. (AP)

Πολιτική πηγή στη Βηρυτό δήλωσε ότι ο Λιβανικός στρατός θ αρχίσει την ανάπτυξή του στο νότο την Τετάρτη με μια συμβολική δύναμη. Αυτή είναι η πρώτη φορά, εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, που ο Λιβανικός στρατός παίρνει θέση στα σύνορα με το Ισραήλ.

Εντούτοις, ξένοι δημοσιογράφοι εξέφρασαν την απαισιοδοξία τους αναφορικά με την ικανότητα του Λιβανικού στρατού ν αντιμετωπίσει οποιαδήποτε άλλη ένοπλη δύναμη της περιοχής. Η εντύπωση ότι ο Λιβανικός στρατός θα μπορέσει ν αντιμετωπίσει τη Hezbollah "είναι για γέλια", τόνισαν.

Η ικανότητα του Λιβανικού στρατού για πολεμικές επιχειρήσεις είναι πραγματικά πολύ περιορισμένη. Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές αποδίδουν την ανεπάρκεια αυτή στην παρουσία των Συριακών δυνάμεων στη χώρα.


 Στο διάστημα που παρέμειναν οι Συριακές δυνάμεις στο Λίβανο, ο ρόλος του στρατού είχε περιοριστεί σε υποθέσεις εσωτερικής ασφάλειας.

Τα τελευταία χρόνια, ο Λίβανος δεν απέκτησε νέο εξοπλισμό ή όπλα ενώ τα περισσότερα από τα δυτικής κατασκευής όπλα του είναι πια πεπαλαιωμένα. Παρόλο που η Συρία προμήθευσε το Λίβανο με κάποια Ρωσικά όπλα, σε γενικές γραμμές διαθέτει μικρό αριθμό αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων και ελικοπτέρων.

Ωστόσο, η σημασία της ανάπτυξης αφορά στη συμβολική παρουσία του στρατού στο νότο της χώρας. Ισραηλινές πηγές επισημαίνουν ότι κατά τη διάρκεια της τεταμένης περιόδου που ακολούθησε τη δολοφονία του πρώην Πρωθυπουργού Rafik Hariri, ο στρατός κατέστειλε διαδηλώσεις συμπεριλαμβανομένων αυτών της Hezbollah και Παλαιστινιακών και Ισλαμικών εξτρεμιστικών οργανώσεων σε στρατόπεδα προσφύγων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Λιβανικός στρατός αποτελείται κυρίως από κληρωτούς. Μέχρι πριν από μία δεκαετία, οι Ταξιαρχίες της ήταν μοιρασμένες αλλά μετά τις Συμφωνίες Taif του 1989, οι οποίες τερμάτισαν επισήμως τον 15χρονο εμφύλιο πόλεμο, αυτό άλλαξε.

Παρόλες τις αλλαγές όμως, η σύνθεση του στρατού αντανακλά μια ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των διαφόρων ομάδων της χώρας. Οι Χριστιανοί αποτελούν το 40% περίπου του στρατού ενώ οι υπόλοιποι είναι Μουσουλμάνοι Σιίτες (σε ποσοστό 35%) και Σουνίτες (σε ποσοστό 25%). Σε μια προσπάθεια, άλλωστε, ν αποφευχθεί η δημιουργία δεσμών ανάμεσα στο στρατό και τους τοπικούς πληθυσμούς, οι μονάδες αλλάζουν συχνά θέση, μετακινούμενες σε ολόκληρη τη χώρα.

Το 2005, η Λιβανική Βουλή αποφάσισε να σταματήσει την υποχρεωτική στράτευση και να μετατρέψει το στρατό σε μια επαγγελματική δύναμη. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο, με το στρατό να μετρά 40,000 άντρες. Τη στιγμή αυτή υπάρχουν 50,000 στρατιώτες και άλλοι 15,000 έφεδροι. 
 
 


Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
                                                                                                  Εκτύπωση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(C) all rights reserved by Jean Cohen