Γνώμες και σχόλια από τον Ελληνικό τύπο

Oι αναγνώστες σχολιάζουν


Σ
χόλια και παρατηρήσεις αναγνωστών της ιστοσελίδας

Αρχείο ειδήσεων


Ειδήσεις από τις:

 
16/07/2006 έως
τις
30/07/2006
1

 


Φωτογραφικό υλικό


Ο πόλεμος στη Χαϊφα
σε φωτογραφίες
(ppt)

Διαφημιστείτε

  Διαβάστε άρθρα και απόψεις για
  θέματα που αφορούν την Μέση
  Ανατολή, τον εβραϊσμό


Διαφημιστείτε σε εμάς, για περισσότερες πληροφορίες
επικοινωνήστε μαζί μας.

Αρχική σελίδα

Τελευταίες ειδήσεις

 

Οι Λιβανέζοι στρατιώτες διασχίζουν τον ποταμό Litani και αρχίζουν ν αναπτύσσονται στο νότιο Λίβανο.
   


  Ανώτερος αξιωματούχος του στρατού δήλωσε ότι τα Λιβανικά στρατεύματα, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων, άρχισαν νωρίς την Πέμπτη ν αναπτύσσονται νότια του ποταμού Litani, σύμφωνα με το σχέδιο εκεχειρίας που έθεσε τέλος στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Hezbollah.

Ο Ισραηλινός Στρατός δήλωσε άλλωστε ότι, με την ανάπτυξη του στρατού στην περιοχή, άρχισε η "μεταβίβαση ευθύνης" για το νότιο Λίβανο.

Ο Λιβανέζος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του αφού δεν ήταν αρμόδιος να κάνει δηλώσεις στον Τύπο, πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί για μερικές ημέρες προκειμένου "να εξαπλωθεί η εξουσία της Λιβανικής Κυβέρνησης σε όλη την επικράτεια, ακόμη και νότια του ποταμού Litani".

Δημοσιογράφος του Associated Press είδε περίπου στις 4 π.μ. 40 φορτηγά και τζιπ να κατευθύνονται προς το νότο μεταφέροντας στρατιώτες, εξοπλισμό, αποσκευές και πλαστικά ντεπόζιτα νερού. Τα οχήματα, με υψωμένες Λιβανικές σημαίες, διέσχισαν την κεντρική Βηρυτό με κατεύθυνση προς το νότο.

Δεκάδες άνθρωποι στήθηκαν στους δρόμους που πέρναγαν τα οχήματα και πανηγύριζαν, κυματίζοντας κόκκινες και άσπρες Λιβανικές σημαίες και ρίχνοντας ρύζι και λουλούδια.

"Ας σας προστατεύσει ο Θεός", φώναζε η 64χρονη Khadeeja Sheet στους διερχόμενους στρατιώτες. "Δεν υποστηρίζουμε κανέναν εκτός από το στρατό μας".

Νωρίς την Πέμπτη, ο Ισραηλινός Στρατός επιβεβαίωσε ότι τα στρατεύματά του παρέδωσαν κάποιες από τις θέσεις τους στη δύναμη του ΟΗΕ που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

"Ακολουθώντας τη συμφωνία μεταξύ στελεχών του Ισραηλινού Στρατού, της UNIFIL [της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο] και του Λιβανικού στρατού, έχει αρχίσει η διαδικασία μεταβίβασης εξουσίας", ανέφερε δήλωση του Ισραηλινού Στρατού.

Όπως ανακοίνωσε ο Ισραηλινός Στρατός, περισσότερο από το 50% των περιοχών που είχε υπό τον έλεγχό του, έχουν ήδη παραδοθεί και αφορούν στην περιοχή βόρεια και ανατολικά της πόλης Marjayoun και σε μια άλλη δυτικότερα.

"Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σταδιακά και εξαρτάται από την ενίσχυση της UNIFIL και την ικανότητα του Λιβανικού στρατού να αναλάβει αποτελεσματικά τον έλεγχο της περιοχής", συνέχιζε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η Hezbollah δεν θα αφοπλιστεί στο νότιο Λίβανο αλλά οι μαχητές της δεν θα έχουν όπλα δημοσίως. Η σύναψη της συμφωνίας επιτεύχθηκε μετά από πολυήμερες διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους της οργάνωσης.

Η απόφαση της Λιβανικής Κυβέρνησης έρχεται σε αντίφαση με το Ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα, και ορίζει ότι, στην περιοχή νότια του ποταμού Litani, δεν πρέπει να υπάρχουν όπλα εκτός από αυτά του Λιβανικού στρατού και της UNIFIL. Το Υπουργικό συμβούλιο κατέληξε στην απόφαση αυτή μετά την άρνηση της Hezbollah να αφοπλιστεί νότια του Litani.

"Τα όπλα της αντίστασης είναι τα μόνα, σε όλους τους Άραβες, που κατάφεραν να αντισταθούν στο Ισραήλ και να το νικήσουν. Κανένας δεν μπορεί να πάρει τα όπλα της αντίστασης, σίγουρα όχι με τη χρήση βίας", τόνισε ο φιλοσύριος Πρόεδρος Emile Lahoud, που προέδρευε της συνεδρίασης. "Ο Λιβανικός στρατός θ αναπτυχθεί [στο νότο] και θα είναι για όλους τους Λιβανέζους", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Το Al-Jazeera μετέδωσε, την Τετάρτη, ότι η Hezbollah απέρριψε όλες τις προτάσεις για αφοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για παράδοση των όπλων της στον Λιβανικό στρατό ή στην UNIFIL ή για αποδοχή έρευνας των θέσεών της για τον εντοπισμό όπλων. Τελικά επιτεύχθηκε ένας συμβιβασμός σύμφωνα με τον οποίο η Hezbollah δεν θα διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις στο νότο της χώρας.

Η Κυβερνητική απόφαση δεν κάνει αναφορά στη συγκέντρωση των όπλων της Hezbollah απλά δηλώνει ότι δεν θα υπάρχει "ένοπλη στρατιωτική παρουσία" της οργάνωσης ή οπουδήποτε άλλου στο νότο εκτός από αυτή του Λιβανικού στρατού ή της UNIFIL.  
 
 


Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
                                                                                                  Εκτύπωση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(C) all rights reserved by Jean Cohen