Γνώμες και σχόλια από τον Ελληνικό τύπο

Oι αναγνώστες σχολιάζουν


Σ
χόλια και παρατηρήσεις αναγνωστών της ιστοσελίδας

Αρχείο ειδήσεων


Ειδήσεις από τις:

 
16/07/2006 έως
τις
30/07/2006
1

 


Φωτογραφικό υλικό


Ο πόλεμος στη Χαϊφα
σε φωτογραφίες
(ppt)

Διαφημιστείτε

  Διαβάστε άρθρα και απόψεις για
  θέματα που αφορούν την Μέση
  Ανατολή, τον εβραϊσμό


Διαφημιστείτε σε εμάς, για περισσότερες πληροφορίες
επικοινωνήστε μαζί μας.

Αρχική σελίδα

Τελευταίες ειδήσεις

 

Το Ισραήλ ζητά από την Τουρκία να επιβάλλει εμπάργκο στα Ιρανικά όπλα.
   


 Ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας του Ισραήλ αποκάλυψε την Πέμπτη ότι η χώρα του ζητά από την Τουρκία την επιβολή ενός εναέριου και χερσαίου εμπάργκο που θα αποτρέψει τον ανεφοδιασμό της Hezbollah με όπλα από το Ιράν.

Η Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών πιστεύει ότι σχεδόν όλος ο βαρύς εξοπλισμός που έχει η οργάνωση προήλθε από το Ιράν, για να φτάσει όμως στους μαχητές της Hezbollah πέρασε από την Τουρκία καθ οδόν για τη Συρία και κατέληξε στο Λίβανο.

Πηγές υποστηρίζουν ότι η βοήθεια της Τουρκίας είναι σημαντική αφού οι εναλλακτικές οδοί μέσω Ιράκ ή Ιορδανίας για μεταφορά φορτίων όπλων είναι αποκλεισμένες. Οι πηγές θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους εφ όσον οι συνομιλίες με την Τουρκική Κυβέρνηση είναι ακόμα στην αρχή.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Mark Regev αρνήθηκε να σχολιάσει ιδιαίτερα το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Τουρκία, μια χώρα μέλος του NATO που διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με τα Αραβικά κράτη.

Ο Regev όμως δήλωσε: "Η επιτυχής εφαρμογή του διεθνούς εμπάργκο όπλων είναι το τεστ για την επιτυχία της προσπάθειας του ΟΗΕ στο Λίβανο".

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν έκαναν κανένα σχόλιο.

Ισραηλινές πηγές υποστηρίζουν ότι, τις τελευταίες εβδομάδες, τουλάχιστον δύο Ιρανικά αεροπλάνα υποχρεώθηκαν να προσγειωθούν στην Τουρκία μετά από πληροφορίες που έδωσε το Ισραήλ στον Τουρκικό στρατό ότι μετέφεραν όπλα για τη Hezbollah. Η εφημερίδα Hurriyet της Τουρκίας ανέφερε ότι τα αεροπλάνα ερευνήθηκαν εξονυχιστικά χωρίς όμως να βρεθούν τα όπλα.

Το Ισραήλ πιστεύει ότι τα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, πέρασαν από το Τουρκικό έδαφος στη Συρία πριν μεταφερθούν μέσω ξηράς, θαλάσσης ή αέρος στο Λίβανο.

"Προτρέπουμε την Τουρκία να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εμποδίσει τη μεταφορά όπλων από το Ιράν στη Συρία για τον ανεφοδιασμό της Hezbollah", δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος. "Το μέλλον του εμπάργκο εναπόκειται σ αυτούς [στην Τουρκία]".

Σύμφωνα με Ισραηλινές πηγές, το Αμμάν έχει ήδη απαγορεύσει στα Ιρανικά φορτία να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Ιορδανίας ενώ δυτικοί διπλωμάτες αποκάλυψαν ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις κάνουν το ίδιο και στο Ιράκ.

"Μπορεί τις επόμενες ημέρες ν αντιμετωπίσουμε μια Συριακή απόπειρα ανεφοδιασμού της Hezbollah με πυραύλους. Αν επιτρέψουμε στο φορτίο να περάσει στη χώρα, αυτή θα είναι μία ήττα για το Ισραήλ", πρόσθεσαν οι πηγές.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Στρατός θα χρησιμοποιήσει ακόμα και αεροπορικές επιδρομές προκειμένου να εμποδίσει τα κονβόι με τα όπλα από το να μπουν στο Λίβανο, κίνηση που θεωρείται "αμυντικού χαρακτήρα" και επομένως είναι επιτρεπτή σύμφωνα με το Ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητά από το Ισραήλ να σταματήσει "όλες τις επιθετικές στρατιωτικές του επιχειρήσεις". 
 
 


Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
                                                                                                  Εκτύπωση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(C) all rights reserved by Jean Cohen