Γνώμες και σχόλια από τον Ελληνικό τύπο

Oι αναγνώστες σχολιάζουν


Σ
χόλια και παρατηρήσεις αναγνωστών της ιστοσελίδας

Αρχείο ειδήσεων


Ειδήσεις από τις:

 
16/07/2006 έως
τις
30/07/2006
1

 


Φωτογραφικό υλικό


Ο πόλεμος στη Χαϊφα
σε φωτογραφίες
(ppt)

Διαφημιστείτε

  Διαβάστε άρθρα και απόψεις για
  θέματα που αφορούν την Μέση
  Ανατολή, τον εβραϊσμό


Διαφημιστείτε σε εμάς, για περισσότερες πληροφορίες
επικοινωνήστε μαζί μας.

Αρχική σελίδα

Τελευταίες ειδήσεις

 

Ο Λίβανος και οι καταστροφές στο βορρά έχουν προτεραιότητα.
   


  Ο Πρωθυπουργός Ehud Olmert ανακοίνωσε, αυτήν την εβδομάδα, ότι υπό το βάρος του πολέμου στο Λίβανο και των σημαντικών ζημιών που προκλήθηκαν στους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ, το σχέδιο σύγκλισης δεν αποτελεί πια Κυβερνητική προτεραιότητα.

Σε συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών, ο Olmert δήλωσε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι, τις τελευταίες εβδομάδες, έχει γίνει μια θεμελιακή αλλαγή και – κατά συνέπεια – πρέπει να αναπροσαρμόσει τις Κυβερνητικές προτεραιότητες στις νέες συνθήκες.
Ο Olmert παραδέχτηκε ότι δεν είναι δυνατό να αγνοηθεί το Παλαιστινιακό πρόβλημα αλλά πρόσθεσε ότι, τη χρονική αυτή στιγμή, το Ισραήλ και η Κυβέρνησή του αντιμετωπίζουν τη μεγάλη πρόκληση της ανοικοδόμησης του βορρά.

Πηγές στο Kadima επισήμαναν ότι οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού δείχνουν ότι το φιλόδοξο σχέδιο του για ευρεία, μονομερή αποχώρηση από τη Δυτική Όχθη δεν θα πραγματοποιηθεί – τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Η στάση που αποδίδεται, ωστόσο, στον Olmert, έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις που είχε κάνει, κατά τη διάρκεια του πολέμου, σε συνέντευξή του στο Associated Press, σύμφωνα με τις οποίες τα οφέλη που θα αποκομίσει το Ισραήλ από τον πόλεμο θα συμβάλλουν στην εφαρμογή του σχεδίου σύγκλισης.

Στις συναντήσεις που είχε την εβδομάδα αυτή, ο Olmert εξέφρασε την αντίθεσή του με τη συγκρότηση δημόσιας ερευνητικής επιτροπής για τον πόλεμο στο Λίβανο.

Η θέση του, την οποία συζήτησε με ορισμένους Υπουργούς, είναι ότι οι Κυβερνητικοί χειρισμοί δεν γίνεται να εξεταστούν αφού έγιναν με βάση πολιτικά κριτήρια.

Πηγές του περιβάλλοντός του αμφισβήτησαν την ανάγκη σύστασης μιας τέτοιας επιτροπής. "Τι θα ερευνήσει;" ρώτησαν. "Για ποιό λόγο αποφάσισε η Κυβέρνηση να πάει σε πόλεμο; Γιατί υιοθέτησε το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας;"

Επιφυλάξεις εξέφρασαν και αναφορικά με τη χρονική στιγμή που επέλεξε ο Υπουργός Άμυνας Amir Peretz να διορίσει μια ερευνητική επιτροπή του Στρατού με επικεφαλής τον πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Amnon Lipkin-Shahak.

Σύμφωνα με τις πηγές, θα ήταν πιο σωστό αν περίμενε την επιστροφή όλων των Ισραηλινών στρατιωτών από το Λίβανο.

Ο Olmert, πρόσθεσαν, αναγνωρίζει ωστόσο ότι ο Υπουργός Άμυνας έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση και έσπευσε να τον υποστηρίξει.

Έχει όμως αρχίσει να κυκλοφορεί μια φήμη που θέλει τον Olmert να ζητά από τον Peretz να μετακινηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών και στη θέση του να διορίζει είτε το Shaul Mofaz είτε τον Ehud Barak.

Αν ο Peretz συμφωνήσει να μετακινηθεί, θα δείξει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη της στρατιωτικής αποτυχίας στο Λίβανο, κάτι που θα κάνει πολύ δύσκολη μια μελλοντική διεκδίκηση της Πρωθυπουργίας.  
 
 


Επιστροφή στην κεντρική σελίδα
                                                                                                  Εκτύπωση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(C) all rights reserved by Jean Cohen